• Like & volg ons!

 • Historie Basketballvereniging Rebound

  “Wie heeft er interesse om te basketballen in ‘s-Gravendeel?”
  Zo luidde de oproep van Marjo van der Giessen in de ‘Kreekkrant’ in april 1976. Ze verhuisde van Rotterdam
  naar ’s-Gravendeel en wilde hier haar sport voortzetten. Met de opening van een gloednieuwe sporthal
  (De Schenkel) in het dorp, ontstond de kans om een basketbalvereniging in ‘s-Gravendeel op te zetten.
  Belangstelling was er en op 30 augustus 1976 was de formele oprichting van Rebound een feit.

 • Met Fl. 250,00 en 2 basketballen ging de vereniging van start
  Het eerste bestuur bestond naast Marjo van der Giessen uit Cok Eckhardt, Ewoud Brand, Peter Noordhoek en
  Arie van der Linden. In de startjaren was het moeilijk om het bestaansrecht van de vereniging aan te tonen bij de
  gemeente en sportstichting. Een startsubsidie van Fl. 250,00 en twee geleende basketballen was waarmee het
  moest gebeuren. De vereniging groeide gestaag en naast een heren-, dames- en meisjesteam, werd in 1980 het eerste
  mini-team ingeschreven. Veel van deze jongens zijn als senior actief gebleven binnen de vereniging, wat ook geldt
  voor de lichtingen daarna.

  Het spelniveau steeg zichtbaar
  Rebound kenmerkt zich door alle jaren heen als een hechte club met een grote betrokkenheid vanuit leden en ouders. In 1987 maakte vier leden - Bram de Korte, Kees Helmstrijd, Jan Bender en Henk Wapperom - van Flush uit Papendrecht hun opwachting bij Rebound. Bram de Korte en Henk Wapperom behaalden het trainers A-diploma en het spelniveau binnen de jeugd steeg zichtbaar. In de jaren 90 bereikte de club de 100 leden. Basketbal werd populairder mede dankzij NBA-helden als Michael Jordan.

  Sportieve hoogtepunten
  Rebound werd ambitieuzer en startte een samenwerking met BOB uit Oud-Beijerland en het voormalige Herons uit Mijnsheerenland. Hierdoor kregen talentvolle jeugdspelers uit de drie clubs de kans om gezamenlijk op hoger niveau te spelen. Een belangrijke aanjager hierin was Harry Gerritse, die als coach nog steeds actief is voor de club. Het Rebound mini 1-team weet in diezelfde periode onder leiding van Harry Gerritse en diens zoon Charley ongeslagen kampioen te worden van kern Rotterdam. Hierdoor mocht het team debuteren in de rayonkampioenschappen.

  Een ander sportief hoogtepunt was de deelname van het heren 1-team in de rayoncompetitie, voor het eerst in de clubhistorie. Dit onder aanvoering van coach Bart van der Leij, die zich jarenlang als trainer en bestuurslid inzette voor de vereniging.

  De vereniging is trots op wat oud-Rebounder Antio Sinterniklaas wist te bereiken binnen basketbal. Antio werd dé toparbiter van de Nederlandse basketbal als internationaal FIBA-scheidsrechter en zette negen keer de titel ‘scheidsrechter van het jaar’ achter zijn naam.

  De moeilijke jaren in de loop van 2000 en de groei die volgde
  In de loop van 2000 krijgt de vereniging het moeilijker. Het aantal jeugdleden loopt langzaam terug tot er in 2012 nog slechts een enkel jeugdlid actief is en er alleen door een heren- en recreantenteam wordt gebasketbald. Ook nu laten betrokken vrijwilligers zich zien met inzet voor de club. Sophia van der Kaaden en Suzanne de Jong nemen het voortouw en proberen de jeugd weer te enthousiasmeren voor de sport. Er wordt, net als in de startdagen van Rebound, naar basisscholen getrokken om trainingen te geven en bekendheid te vragen voor de club en met succes. Het eerste competitie spelende jeugdteam is een feit en in de jaren erna zet de groei door en komt de levendigheid weer terug binnen Rebound. De minispelers uit de hoogtijdagen zetten zich nu in als trainer, samen met nieuwe enthousiastelingen vanuit de junioren.

  De volgende generatie ‘Van der Giessen’ zet zich actief in
  En zo staan 45 jaar na de oprichting de (klein)zonen van Marjo, de volgende twee generaties ‘Van der Giessen’ op het veld. Haar zoon Rutger bij de recreanten, Lennart als trainer van team U14 en zijn twee zoons Tim en Sep trainen bij U14 en U12. Er zijn in al die jaren in de Rebound-historie ontzettend veel leden geweest, naast reeds genoemden, die vele uren in de club hebben gestoken. Zoals Chris Stolk, Leo Hassing en Marien van Zanten in de beginjaren tot Henk Kooij, Marian Vlaswinkel, Johan Lips, Michel Zeelenberg en Leon Baars toen de club ‘volwassen’ was. En dan ontbreken hiertussen nog tientallen namen van betrokken leden die een belangrijke rol hebben gespeeld in wat maakt dat Rebound Rebound is. Eén naam moet in een blik op de historie wel worden genoemd: Ger Brand. Symbool voor een fantastisch clubmens. Hij begon op zijn 40ste met basketballen, was penningmeester zolang het kon en trainde tot zijn 75ste verjaardag mee tot het helaas niet meer ging. Door de inzet van dit soort leden kunnen wij als vereniging binnenkort een volgende mijlpaal vieren en steeds weer nieuwe leden laten kennismaken met de mooiste sport die er is!

  Engelse basketbalvrienden
  Jaarlijks ontmoeten we onze Engelse basketbalvrienden uit Hythe (ten zuid-westen van Southhampton). Deze traditie is begonnen in februari 1983 met een eerste bezoek van Rebound aan Hythe in Engeland. Dit was naar aanleiding van een uitnodiging van Pieter Hamelink, een basketbalvriend van Wim Seits én Cok Eckhardt die beiden bij Rebound speelden. Pieter woonde en werkte in Hythe en speelde daar bij de plaatselijke basketbalvereniging. Het ene jaar komen zij naar Nederland, het andere jaar bezoeken wij hen. De gasten verblijven dan bij leden van de vereniging. Naast een sportief basketbaltoernooi genieten we van het ophalen van en maken van herinneringen. We hopen ons 45-jarig jubileum ook met hen te kunnen vieren.

 • De geschiedenis van onze basektbalvereniging BV Rebound, sinds de formele oprichting op 30 augustus 1967, met leuke foto's.

rfwbs-slide